14. 5. 2007

43. Odchylky od pravidelné stavby větné

1. Přihodilo se to, vzpomínám si dobře, právě před rokem.
Věta vzpomínám si dobře je volně vložena do věty Přihodilo se to právě před rokem. Obsahově s touto větou souvisí, ale není závislá na žádném její větném členu. Je to vsuvka. V řeči bývá oddělena krátkými pauzami, v písmu čárkami, pomlčkami, někdy závorkami.
Některé vsuvky, zpravidla vyjádřené jedním slovem, čárkami neoddělujeme, např. Přihodilo se to myslím před rokem. Přijdu k vám možná za týden.

2. Petře, jak se ti to líbí? Dejme se do práce, kamarádi!
S větou obsahově souvisí oslovení, ale není jejím větným členem. Je zpravidla vyjádřeno 5. pádem. Může stát zcela samostatně a je větou jednočlennou. Oslovení může stát na začátku, uprostřed nebo na konci věty. V řeči pronášíme oslovení zvýšeným hlasem, v písmu je oddělujeme čárkami.

3. Haló, slyšíte? Jemináčku, já bych to spořádal!
Také citoslovce není zpravidla větným členem a oddělujeme je obvykle čárkou.

4. Matka, ta se dětem obětovala. – A Smetanovu hudbu, tu zná každý Čech. – O vánocích, to jsme byli na horách. – To byla jeho touha, podívat se k moři.
Pro zdůraznění může stát některý větný člen mimo větu. Stojí častěji před větou, někdy za ní. Je to samostatný větný člen. Ve větě se k tomuto členu odkazuje zpravidla ukazovacím zájmenem ten. Samostatný větný člen se v řeči mluvené odděluje přestávkou, v písmu čárkou.

5. „Kam jdeš?“ „Domů.“ „Proč tak brzy?“ „Je už pozdě.“ „Pozdě? Ale kde! Není.“
V běžné hovorové řeči užíváme často vět, v nichž je vynechán některý důležitý větný člen, zpravidla holý přísudek. Smysl vět chápeme z větné souvislosti, ze situace. To jsou věty neúplné. Vyskytují se často v odpovědích na otázky.
Poznámka: Věty s nevyjádřeným podmětem (Přijdu hned. Kam jdeš?) nejsou věty neúplné.

Žádné komentáře: