7. 5. 2007

37. Několikanásobný podmět. Shoda přísudku s několikanásobným podmětem

Pracovníci a pracovnice Domu dětí v Praze zorganizovali příjemné a užitečné akce pro pět tisíc chlapců a děvčat. V podmětu pracovníci a pracovnice nejsou podstatná jména na sobě závislá, jsou rovnocenná, každé by mohlo být samo o sobě podmětem. Takto složenému podmětu říkáme několikanásobný podmět. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu mohou být holé (chlapci a děvčata putovali) nebo rozvité (hornaté terény v okolí Kysaku a oblasti Herlan, ba i Slovenský ráj a Dukelská trasa byly cílem jejich výletů). Bývají nejčastěji spojeny v poměru slučovacím, ale mohou být i v poměru jiném, např. stupňovacím (hornaté terény v okolí Kysaku a oblasti Herlan, ba i Slovenský ráj a Dukelská trasa) apod.
Jednotlivé členy oddělujeme čárkou, nejsou-li spojeny spojkami a, i, ani, nebo, anebo, či ve významu prostě slučovacím. Několikanásobný podmět může být složen z podstatných jmen různého rodu a u rodu mužského také různé životnosti.
Shoda přísudku s několikanásobným podmětem se řídí těmito pravidly:
Je-li aspoň jeden člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného a stojí-li přísudek za podmětem, je v příčestí a v přídavném jméně koncovka měkké -i:
Pracovníci a pracovnice Domu dětí v Praze zorganizovali... Jeden turista a dvě turistky šli lesní cestou. Lidé a stroje pracovali ve dne v noci.
Není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného a stojí-li přísudek za podmětem, je v příčestí tvrdé -y:
Ulice a náměstí se naplnily davy lidí. Domy a zahrady byly udržovány ve vzorném pořádku. Slepice a kuřata se procházely po dvoře.
Stojí-li přísudek před podmětem, bývá shoda také podle rodu prvního (tedy nejbližšího) členu několikanásobného podmětu:
Na ukončení prázdnin se sešly (nebo sešli) turistky a turisté. Ve dne v noci pracovaly (nebo pracovali) stroje i lidé. Do okolí putovala (nebo putovali) děvčata a chlapci. Je tedy možno v některých případech užít obojího způsobu; ovšem v případech jako Na ukončení prázdnin se sešli turisté a turistky může být příčestí jen s koncovkou -i.
Jsou-li všechna podstatná jména několikanásobného podmětu složeného z podstatných jmen různého rodu a životnosti v čísle jednotném, je přísudek stojící za podmětem v čísle množném a má v příčestí a v přídavném jméně koncovku měkké -i:
Jeden programátor a jedna asistentka byli odměněni za vynikající práci. Jezdec i stroj obstáli v závodě. Lyžař, lyžařka a jejich dítě vešli do chaty. Syn i dcera jsou již samostatní.
Stojí-li přísudek před podmětem, bývá obvykle v čísle jednotném a shoduje se s prvním podstatným jménem několikanásobného podmětu:
V závodě obstál jezdec i stroj. Za vynikající práci byl odměněn jeden programátor a jedna asistentka. Do chaty vešel lyžař, lyžařka a jejich dítě.
Je-li několikanásobný podmět složen z jmen rodu středního a aspoň jedno z nich je v čísle jednotném, je v přísudku -y:
Hříbě a kůzle skákaly. Hříbě a kůzlata skákaly. (Ovšem: Hříbata a kůzlata skákala.)
Je-li v několikanásobném podmětu podstatné jméno označující množství živých bytostí (lid, národ, rodina, příbuzenstvo apod.), může být v přísudku tvrdé -y (tj. mluvnická shoda podle jména neživotného) nebo měkké -i (tzv. shoda podle smyslu): Sestra a její rodina ho přivítaly (nebo přivítali) velmi srdečně. Shoda podle smyslu bývá ve větách, které následují po větě s výrazy označujícími množství, jako skupina, řada, tisíc, tisíce, masa, zástup apod., ve spojení s 2. p. množ. čísla. Ve větách s těmito výrazy je ovšem shoda mluvnická: Skupina turistů vešla do zámeckého nádvoří, aby si prohlédla (nebo prohlédli) krásné nástěnné malby. Tisíce lidí přišlo (nebo přišly), aby zhlédli (nebo zhlédly) toto sportovní utkání.

Žádné komentáře: