7. 5. 2007

39. Přívlastek a přístavek

Větný člen, který rozvíjí podstatné jméno (a přesněji vymezuje jeho význam), se nazývá přívlastek. Ptáme se naň tázacími zájmeny jaký? který? čí?
Přívlastky, které se shodují se svými členy řídícími v pádě, čísle a rodě jsou přívlastky shodné. Shodný přívlastek stojí zpravidla před postatným jménem (Lidstvo je jednotného původu). Pro zdůraznění však někdy klademe shodný přívlastek za podstatné jméno. (Lidstvo je původu jednotného.) V odborných názvech (sůl kamenná) a v některých názvech starobylých (Univerzita Karlova) bývá shodný přívlastek rovněž za svým členem řídícím.
Přívlastky, které se neshodují se svým členem řídícím jsou přívlastky neshodné. Jsou vyjádřeny podstatným jménem a stojí zpravidla za svým členem řídícím.
Přívlastek bývá nejčastěji vyjádřen přídavným jménem (malý, vědeckou, Hrdličkův), ale také zájmenem (svou činnost, tento názor), číslovkou (druhá stránka) nebo podstatným jménem (práce v továrně). Někdy bývá přívlastkem i příslovce (cesta domů) nebo infinitiv (snaha udělat, přání vykonat).
Přívlastek může být holý (celá rodina), rozvitý (úžasně pilný vědec) nebo několikanásobný (vynikajícím a vyhlášeným antropologem; nová, neméně vysilující práce; teorie o nadřazenosti a podřazenosti).
Členy několikanásobného přívlastku oddělujeme čárkou, nejsou-li spojeny spojkami a, i, ani, nebo, anebo, či ve významu slučovacím. Existují ještě přívlastky postupně rozvíjející (po nedlouhé lékařské praxi, Tento Hrdličkův názor), které neoddělujeme čárkou. (Nemůžeme mezi ně vložit spojku a.)
Někdy může být jedno podstatné jméno bohatě rozvito různými přívlastky. Přívlastky jako sestra Božena, spisovatel Olbracht jsou přívlastky shodné.
Cesta vedoucí údolím byla zatarasena. Přívlastek vedoucí údolím zpřesňuje význam podstatného jména cesta. Tento přívlastek nemůže být z věty vypuštěn, protože by se smysl věty změni. Takovému přívlastku říkáme přívlastek těsný a nikdy jej neoddělujeme čárkami. Naproti tomu ve větách Rozvodněná řeka, unášející zbytky lidských obydlí, prudce se valila údolím; Letadla, spojující nejvzdálenější místa na světě, jsou nejmodernějším dopravním prostředkem. můžeme přívlastky unášející zbytky lidských obydlí, resp. spojující nejvzdálenější místa na světě vynechat, aniž se podstatně změní smysl věty. Je to přívlastek volný. Oddělujeme jej čárkami.
Přístavek je shodný přívlastek vyjádřený podstatným jménem: Alois Jirásek, rodák z Hronova, je náš nejvýznamnější spisovatel historických románů a povídek. Přístavek je obyčejně rozvitý a dodatečně blíže určuje větný člen, ke kterému je volně přistaven. V písmu jej oddělujeme čárkami.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za opravdu povedený text potřeboval sem se todle zrovna naučit do školy a teď už můžu! Před tím sem neměl sešit teď sem si to dopsal a budu rád když takových textů bude víc

Anonymní řekl(a)...

Díky moc!