9. 10. 2007

Pomlčka a spojovník

Pomlčka je delší vodorovná čárka. Naznačuje větší přestávku v řeči nebo od sebe výrazně odděluje části vět. Pomlčka je z obou stran oddělena pevnou mezerou. Například v aplikaci MS Word ji lze zadat pomocí klávesové zkratky ALT+0150. Ještě lepší je použít klávesouvou zkratku CTRL a mínus na numerické klávesnici, na kterou mě upozornil jeden čtenář blogu. Tímto mu děkuji za upozornění! Zatímco v anglickém textu se běžně používá krátká i dlouhá pomlčka, v lokalizované verzi se doporučuje používat pouze krátkou pomlčku. Pomlčka se graficky i funkčně odlišuje od spojovníku.

Příklady použití pomlčky:
Následuje poslední krok — nastavení prostředí.
Hory a oceán — to jsou dva živly, jichž je plna jeho poezie.

Pomlčka se také někdy používá ve funkci výrazů a, až, do, proti, versus. V těchto případech se mezerami neodděluje:

2—3 uživatelé (až)
v letech 1999—2001 (až)
rychlík Ostrava—Brno (do)
zápas Sparta—Slavia (proti, versus)
taneční pár Horáková—Novák (a)

V angličtině se používá dlouhá pomlčka (Em dash) a krátká pomlčka (En dash). Používání dlouhé pomlčky není v češtině příliš obvyklé. Při překladu doporučujeme nahradit dlouhou pomlčku krátkou pomlčkou.

Spojovací čárka neboli spojovník je kratší vodorovná čárka. Vyjadřuje těsné spojení slov. Spojovník není od spojovaných slov nijak oddělen (píšeme ho bez mezer). Spojovník se graficky i funkčně odlišuje od pomlčky.

Příklady použití spojovníku:
Frýdek-Místek
Praha-východ
Rh-faktor
česko-anglický
tabulka 4-1
chcete-li

Poznámka: Bohužel anglická šablona v mém blogu automaticky nahrazuje všechny české pomlčky spojovacími čárkami, takže v uvedeném příspěvku jsem použil dlouhou anglickou pomlčku, která vypadá podobně.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pro informace o pomlčce, vylučující Vaši teorii, doporučuji http://typografie.wz.cz/chyby.html, popř. jakoukoliv typografickou publikaci.

Miroslav Borský řekl(a)...

Děkuji za upozornění na chybu. Opravil jsem klávesovou zkratku ALT+0150 a přidal ji k pomlčce místo ke spojovníku. Jinak myslím se v ostatním s uvedeným zdrojem shodujeme. Bohužel v blogu všechny vodorovné čárky vypadají stejně, ale zatím se mi nepodařilo přijít na to, jak do textu zadat pomlčku. Poradíte mi?

Unknown řekl(a)...

Na uvedeném odkazu mě praštilo do očí hned několik pravopisných chyb. U Vás žádná.

Děkuju

Odinuv řekl(a)...

Místo krkolomné zkratky ALT+0150 lze použít také CTRL + -
(tj. CTRL a současně znak - na numerické klávesnici)