12. 12. 2011

Funkce AutoText v aplikaci SDL Trados Studio 2011

Představte si, že překládáte text, ve kterém se velice často objevuje nějaký název, například „První česká podnikatelská“ (název společnosti). Abych jej nemusel psát pořád dokola, ušetřil trochu času a vyhnul se případným překlepům, tak můžu v programu SDL Trados Studio 2011 použít funkci AutoText. V cílovém segmentu nejprve vyberu kurzorem příslušný text a potom stisknu klávesovou zkratku Alt+F7. Otevře se okno pro zadání položky automatického textu. Okno je také dostupné z nabídky Tools > Options > AutoSuggest > AutoText. Zde potvrdím zadání automatického textu - a je to. Když příště začnu psát „První“, nabídne se mi automaticky „První česká podnikatelská“. Stačí text vybrat stisknutím klávesy Enter.

Funkce AutoText je jen okrajovou funkcí mnohem většího doplňku, který se nazývá AutoSuggest, je částečně funkční i ve verzi Freelance, ale plná verze už je placená a pracuje s TM, které obsahují alespoň 25 tisíc položek.

Ještě doplním, že Wordfast PRO obsahuje tuto základní funkci dokonce v lepší podobě (nabízený text není nutné zadávat) a při psaní automaticky nabízí vhodné názvy, zkratky apod.

Žádné komentáře: