21. 6. 2011

Převod souborů PDF na DOC(X) pomocí Wordfastu Anywhere

Wordfast nabízí tři produkty: Wordfast Classic, Wordfast Pro a Wordfast Anywhere. A právě ten třetí Wordfast Anywhere, který je shodou okolností bezplatný, se dá použít k překladu souboru PDF, respektive nejprve k jeho přeměně na DOC. Obsahuje totiž nástroj, který umí konvertovat soubory ve formátu PDF na formát RTF.

Kvalita převodu PDF na RTF/DOC závisí na kvalitě PDF. Máte-li soubor, kterému já říkám „živé PDF“, je kvalita převodu výborná a následně stačí dokument ve Wordu projít a provést drobné úpravy (se zapnutým zobrazováním skrytých znaků formátování, to je ikona s tím divným obráceným P a T dohromady) - a můžete se pustit do překladu pomocí oblíbeného softwaru. Pokud máte špatně naskenovaný dokument uložený jako PDF, tak použijete převedený soubor RTF jenom jako mezistupeň, ze kterého lze kopírovat odstavce/části textu, když se rozhodnete vytvořit si živý dokument ve Wordu.

V každém případě je před zahájením překladu potřeba konvertovaný DOC(X) projít a opravit případné chyby (nezapomeňte si zapnout zobrazení značek formátování). Vyplatí se to při samotném překladu, kdy vás zdrojový text nepřekvapí problémy s formátováním, potrhanými segmenty (vložené značky Enter na konci řádku uprostřed věty) apod.

Žádné komentáře: